Съдът в Средец остави с постоянна мярка за неотклонение  „задържане под стража“ шофьора на лейката, превозвала мигранти, който се беше дегизирал като фелдшер.

31-годишният Кристиян Колев няма други криминални прояви. Сам е регистрирал фирма за търговска дейност преди месец и сам е купил старата линейка на фирмата си от автокъща в София.

За транспортирането на 14-те мигранти от Малко Търново до столицата е трябвало да получи 3000 евро, а парите трябвало да дойдат от Турция. Но беше задържан от патрул на цандармерията сутринта на 2 декември до село Драка в община Средец.

Според защитника му, адвокат Красимир Кацарски, той не е възпрепятствал полицаите и дори им е съдействал. „Спрели са на място, веднага са слезли от колата и веднага са започнали да разказват на полицаите, че карат бежанци за София“, разказа адвокат Кацарски. Затова той поиска от съдията по-лека мярка като „домашен арест“ и гривна за проследяване.

„Самият начин на използването на линейка води до по-висока обществена опасност“, заяви Петя Одринска, районен прокурор в Средец.

Ако бъде прознат за виновен, законът предвижда наказание от 1 до 6 години лишаване от свобода и глоба.