Шивачки от Дупница се вдигнаха на бунт заради неизплатени заплати. Работничките в обувна фабрика все още не са получавали заплати за миналата година, а фирмата, която им ги дължи мистериозно била продадена.

Сградата, в която работят 160 души, е една и съща от години. Управителят и спедиторите също. Оказва се обаче, че фирмата е подменяна редовно, през няколко месеца. Така старите задължения оставали неизплатени. Като заплатите, които още не е получила съпругата на Васил.

От няколко дни мъжът, който е таксиметров шофьор, протестира пред фабриката.

Според него съпругата му трябва да получи между 1000 и 1500 лв. от неизплатени заплати. По думите му има множество заведени дела и от други служители, имало е и разговори с омбудсмана Мая Манолова, но не са успели да се преборят.

Днес там е и Ели Димитрова, която не е успяла да получи обезщетенията си по болест, защото от фирмата не ѝ предоставили нужните документи.

Във времето, когато е прехвърлена към новата фирма, ѝ откриват рак и тя излиза в болничен, за да се лекува. „В един момент собственикът Луиджи Каприоти продава фирмата заедно с мен”, пояснява Димитрова.

Пред камерата на bTV тя показа документ, според който фирмата е продадена за 10 лв. на новия собственик. „Така се оказах без доходи за празниците. Колегите бяха хората, които събраха за мен почти една заплата, благодарение на която аз оцелях”, каза Димитрова.

Според хората ръководството на фабриката е променило договорите на служителите и от редовни са минали на временни, като по този начин са ощетени служителите през пенсия.

Екип на bTV се опита да се свърже с ръководството на шивашкия цех и с бившия шеф Луиджи Каприоти, но без успех. До момента няколко шивачки са успели да осъдят бившия си шеф заради неизплатени заплати, но все пак не са получили парите си.

След края на работния ден шивачките излязоха на протест. Инспекцията по труда започна проверка, сезирана е и прокуратурата.