На 24 май отбелязваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. 

В София празничният ден започна с традиционното шествие от площада пред Националния археологическия музей.

В шествието се включиха президентът Румен Радев, служебният премиер Димитър Главчев, кметът на София Васил Терзиев, министри, учени от БАН и университетски преподаватели.

Центърът на честванията по традиция беше паркът пред Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ в София. 

Химнът на светите братя Кирил и Методий прозвуча в изпълнение на хора на Националното музикално училище „Любомир Пипков“.

Тържествено слово за празника произнесе философът и писател Тони Николов, както и президента и кмета на София.

„Само, който не познава колко струва разрухата на невежеството, може да се страхува от цената на образованието. Нашата просвета, вяра и култура съградиха България като държава на духа, отбеляза Румен Радев. Днес, когато страните по света се надпреварват да инвестират в наука и образование, ние не можем да си позволим неблагоразумието да загърбим потенциала на нашите учени, преподаватели и изследователи“, каза Румен Радев.

„Делото на Кирил и Методий ни напомня за силата на словото и знанието, които ни обединяват и ни правят по-силни. 24 май е един от най-светлите и вдъхновяващи празници в нашия календар, ден, в който се гордеем с нашата култура и духовност“, отбеляза Васил Терзиев.

Учениците от 1 а клас на 73 СУ „Владислав Граматик“ Елеонора и Мартин рецитираха стихотворението „Аз съм българче“ от Иван Вазов.

Снимка: Ладислав Цветков

Специални гости бяха Димитър Бербатов и шейсет деца от фондацията му, носители на множество награди в областта на науката, изкуствата и спорта.