Съдът остави в ареста шестима от задържаните митничари и гранични полицаи на КПП "Капитан Андреево". На други двама Пловдивският апелативен съд наложи мярка за неотклонение „Подписка", а трети е под домашен арест.

Магистратите се съобразиха с повдигнатите обвинения за вземане на подкуп от задържаните. Според прокуратурата всеки от тях е прибирал различна сума за пропускане на автобус от Турция без проверка:

„Поведението на всеки един от тях е било изключително нагло и арогантно", каза Николай Божилов от Апелативната прокуратура в Пловдив.

Според защитата обаче цялото обвинение се гради на показанията на анонимен свидетел, чиито твърдения си противоречат. Първоначално той твърди, че дал подкуп на митничар в размер на 300 долара, а след това променя показанията си и казва, че е подкупил с  по 100 евро  мъж и жена - служители на митниците.

Според адвокат Емилия Недева доказателствата не са правилно събирани.

Деветимата обвинаеми са следени повече от половин година от ДАНС. У някои от задържаните са намерени и белязани банкноти.

Половин час преди старта на делото пред Пловдивската съдебна палата се събраха десетки колеги на обвинените в корупция митничари и гранични полицаи, за да изразят подкрепа за тях. В момента други двама обвиняеми по разследването са обявени за национално издирване.