Специализираният наказателен съд определи най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на шестима от десетимата обвинени за участие в организирана престъпна група за трафик на мигранти от Турция през България към Сърбия и Западна Европа.

Мотивите на съда са, че има достатъчно доказателства за вината им, както и реална опасност да се укрият или да повлияят на разследването.

На останалите четирима от групата е наложена парична гаранция между 5000 и 10 000 лева, тъй като са оказали съдействие на разследването.

Десетимата участници бяха задържани на 25 септември в София и Костинброд при съвместни действия по разследването на Специализираната прокуратура и ГДБОП.

При извършените претърсвания на жилища и автомобили, както и лични обиски, бяха иззети таблети, телефони, радиостанции и други доказателства.

Разследването установи, че от октомври 2018 г. участниците в групата набирали установили се в София и областта мигранти, желаещи да бъдат незаконно изведени от страната към Сърбия и Западна Европа.

Поемали и мигранти, превеждани нелегално от Турция от други трафиканти. Групата уреждала транспортирането им до границата и прехвърлянето им в Сърбия с автомобили или през „зелена граница“.