Президентът Румен Радев удостои с висши държавни отличия шестима изтъкнати български учени в навечерието на 24 май.

С орден „Стара планина” първа степен беше награден проф. Цочо Бояджиев за изключителния му принос в областта на науката и културата. Той е основоположник на международно известната Българска школа по философска медиевистика. От 2000 г. е директор на Института по средновековна философия и култура. 

С орден „Св. св. Кирил и Методий“- огърлие, бяха отличени  петима български учени.

  • Акад. Иван Попчев -  за особено значимите му заслуги за развитието на математическата наука и информатиката. Той е eлектроинженер, избран за академик на БАН през 2003 г. Ръководил и участвал в изпълнението на над 200 международни и национални проекти, свързани с информационни технологии и програмни продукти с висок икономически и социален ефект.
  • Акад. Никола Съботинов - за особено значимите му заслуги в областта на науката - квантовата електроника, лазерната физика, лазерните технологии, физиката на плазмата и оптиката. Той е председател на БАН в периода 2008-2012 г.
  • Проф. д-р Петко Салчев - за развитието на системата на здравеопазването в България. Той е професор по социална медицина и през годините заема различни ръководни длъжности в здравната система. От март 2020 г. е управител на Националната здравноосигурителна каса. 
  • Проф. Милияна Каймакамова - за заслуги за развитието на историческата наука, тя преподава средновековна българска история в Историческия факултет на Софийски университет. 
  • Проф. Стоян Караиванов - за развитието на музикалното изкуство и културата. Той е преподавател по медни духови инструменти, създател е на нетрадиционна методика за ранно обучение и възпитание на млади валдхорнисти. Автор е на над 150 творби, теоретични разработки и музикална литература.

Президентът изтъкна, че всеки от отличените е пример в своето поприще. Независимо че работят и творят в различни области, те всички са част от духовната и научна мощ на България.

Снимка: БГНЕС

Държавният глава каза още, че създадените от учените теории и модели за развитието на изкуствения интелект, на управлението на риска, на математическото моделиране, на утвърждаването на нашия духовен и културен облик са изключителни постижения.

От името на наградените акад. Никола Съботинов изтъкна широкия спектър от научни дейности, в които работят учените.

Отличията дават още по-голяма увереност на научната общност в България, че държавата мисли и се грижи за тях, каза още акад. Съботинов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!