Шест години затвор за смъртта на 8-годишното дете от Мездра, простреляно в началото на годината от свой връстник, постанови Районният съд в града.

Делото тръгна днес и приключи с присъда. Подсъдим е бащата на другото момче. Повдигнато му бе обвинение за неправилно съхранение на оръжие.

Ловната пушка, с която синът му е произвел фаталния изстрел, е била оставена незаключена пред входа на мазето. Впоследствие тялото е било изнесено на улицата, където го откриват съседи. По закон малолетен не може да носи наказателна отговорност за деянията си. 

Делото се води по съкратеното съдебно следствие, поради което ефективното наказание бе намалено с една трета. Подсъдимият ще трябва да плати и 400 000 лева на почернените родители.

Според Тома Томов, бивш прокурор и дядо на жертвата, случаят е прецедент у нас.

„Престъплението излиза извън всякакви рамки на Наказателния кодекс с оглед зверството, с оглед нанесените наранявания на детето, с оглед организираната семейна престъпност“, посочи Тома Томов. 

Присъдата на Районен съд - Мездра не е окончателна, а може да се обжалва или протестира в 15-дневен срок пред Окръжен съд - Враца.