Шест дела за тероризъм разглежда Специализираният наказателен съд. Сред тях е и това за атентата на летище Сарафово преди 5 години. Това обяви председателят на съда Георги Ушев по време на годишния си отчет за дейността на оглавявания от него орган.

Заради прехвърлянето на делата, свързани с тероризъм и престъпления срещу републиката, към спецсъда броят на разследванията, за които са използвани специални разузнавателни средства, е скочил повече от два пъти през миналата година.

2271 са дадените разрешения за използване на специални разузнавателни средства през 2016 г. През 2015 г. те са били 1111.

669 пък са отказите за прилагане на на СРС-та през миналата година. 

Председателят на съда гарантира, че разузнавателни средства се използват само срещу лица, за които има реални доказателства за незаконна дейност.   

„Мога да ви уверя, че спецсъдът осъществява реален съдебен контрол върху прилагането на тези специални разузнавателни средства”, гарантира председателят на спец съда Георги Ушев

Сред причините за увеличения брой искания за СРС-та е и нова административна мярка, която прилага спецсъдът.

„Наложи се практиката за всеки допълнителен телефон, да го кажем, комуникатор, се иска отново разрешение за всеки един телефон. Това е ново искане и ново разрешение за същото лице, но то е отчитано като ново”, обясни Ушев.