Още „ужилени” от Иванина Насалевска признаха пред журналиста от bTV Стоян Георгиев как са ѝ платили крупни суми, за да се сдобият с евтино общинско

На измамените Иванина обяснявала, че има стабилни връзки в общината и може да ги уреди, но трябва да се даде подкуп, защото „без пари не става”.

Всички тези хора и още поне толкова, с които екипът ни се срещна, са вярвали, че плащат рушвет на общински чиновници. Подкупите били уж за фалшива картотека, която да доказва, че са живели в общински апартамент през последните 5 години и обещание, че могат да купят имота на половин цена.  

Общото между тях е, че всеки един е повярвал, че плаща хиляди левове на корумпирани общински чиновници, за да наемат или купят евтини общински апартаменти в София. Всички те имат висше образование. Всички работят.

Учителка в столична детска градина, еколог, служител на Министерството на отбраната, собственик на малък бизнес, три технически специалисти, работещи в две национални телевизии. Някои от тях получили имейли от кмета на София, разбира се фалшиви, и всички се вързали на тази измама.

„Решихме, че ще ѝ дадем парите, но ѝ предложихме да бъде пред нотариус като заем, няма да упоменаваме подробности, защото самите знаем, че е незаконо”, разказа пред bTV една от измамените.

Човекът, взел парите на образованите жертви е 37–годишната Иванина Насалевска – Друндина. За нея знаем, че е израснала в квартал „Надежда” 4-та част, живее с мъж от село Галиче, има 5 деца, рядко пише цяло изречение без правописна грешка.

„Дойде с един „Мерцедес”, изглеждаше едва ли не като момиче от околовръстното. По бих се замислила, ако е прилично изглеждащ човек и да е посредник”, допълни тя.

За всички измамени Иванина се е сторила достоверен образ за посредника между гражданите и хората в власт, които разпределят публичните блага.

„Цялата версия за това как си избираме управлението изглежда по този начин. Едни хора с официалните анцузи обикалят и раздават по 50 лева или кебапчета и купуват гласове”, коментира психологът Ина Антонова. „Те как изглеждат. Това са пак посредници между властта и избирателя. Как да вярваме, че тези хора ще имат различни посредници от тук нататък”, попита тя.

„Нямам думи, че съм се подвела от един неграмотен мошеник, който успя да заблуди толкова хора”, каза друга от жертвите на Иванина.

Татуираната Иванина с мерцедеса не разчита само на външността си, за да убеди кандидатите за евтини апартаменти, че е човек с връзки в общината. Иванина осъществява дълбоко личен контакт с всеки един от измамените.

За да предразположи осиновената Верка да й даде 45 000 лева, Иванина полага немалко усилия. Става й близка приятелка. Дори участва заедно с нея в телевизионно предаване, в което апелират държавата да улесни търсенето на биологични родители от осиновени.

Подходът към всеки е индивидуален и винаги е много лично.

По време на личните сеанси извлича финансова информация за всеки един и колко може да вземе.

До 4 от измамените Иванина стига чрез учителката на едно от децата си. Учителката на собствения й син.

Преподавателката в столичната детска градина също е измамена да плати за евтин имот, но става и неволен съучастник в измамата.

Всички измамени са изложени на потенциален риск да се сдобият с кредит на свое име, защото са предоставили доброволно личните си данни.

След като получава първоначалните суми, Иванина разиграва нови и нови сценки, за да вземе още пари. Една от измамените я записва по телефона след поредната "непредвидена" случка.

След гротеската с измислената самоличност на фейсбук звездата Спас, известен като Александър Николов, Иванина е пореден повод да се питаме кое прави образовани българи толкова лесни жертви на измами.

„Много е важно да уточним, че нашата психика е много странна, ние само 5% от нея използваме за съзнаване. Останалите 95% са несъзнателно съдържание. Това са така наречените подсъзнателни съдържания, които управляват живота ни.

За мен е голям проблем комплексът за вина, който е насаждан в нашето възпитание. Нашият народ е все пак с ориенталско възпитание, бием си децата, наказваме ги, изграждаме ги като едни бъдещи виновници и оттам идва целият проблем, ние сме едни хора с ниски самооценки.

Оттук нататък представете си какво се случва в нашето детство, в нашия растеж, когато всички ни сочат с пръст и ни казват – ти си виновен, ти направи това, ти направи онова, изграждане на комплекс за вина.

Той създава несъзнателното съдържание, че ние заслужаваме наказание, което ни прави хора с една сравнително ниска самооценка. Когато имаме ниска самооценка, се превръщаме в несамоуверени хора или по-скоро лесни жертви, ги наричаме ние.

Ето тук вече се домогват тези недобронамерени хора, които успяват с драмата, с негативното, да влязат под кожата, така да се каже, и да ни завладеят с личната си трагедия”, обясни психологът Ина Симеонова.

Цялото разследване и разказите на измамените вижте в „Излъжи ме” в bTV Репортерите тук: