„Искането за махане на Иван Гешев от поста Главен прокурор е политическо“, каза шефът на специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

„Лаконично ще кажа, че искането е политическо, но съм магистрат и няма да правя такъв политически коментар“, каза Маджарова.

На журналистически въпрос дали депутати са били подслушвани неправомерно, Маджарова отговори, че това категорично не е така.

„При използването на СРС-та прокурорите стриктно спазват закона. Не са подслушвани политици“, каза Маджарова.

Тя каза още, че спецпрокуратурата е атакувана. „В спецпрокуратурата се работи много и, каквото и да става, без значение какви са условията и обстоятелствата, ние ще продължим да работим по същия начин и да спазваме закона“, каза още Маджарова.

Две мнения за една акция

По думите й „нахлуването в Президентството“ е неправилно формулиран израз, тъй като магистратите от спецпрокуратурата са получили съдебно разрешение, за да влязат в сградата. Там са били посрещнати от административен секретар.

„Магистратите от спецпрокуратурата предприеха действия при разследването след разрешение от съда и фактически пристъпиха в Президентството след покана и при спазване на всички вътрешни правила“, каза Маджарова.

По-късно от прессекретариата на държавния глава разпространиха позиция по въпроса.

"Напомняме, че както извършените по искане на прокуратурата арести, така и отнемането на достъп до класифицирана информация, бяха обявени от българския съд за незаконни. В мотивите на съда изрично се подчертава и че „липсата на фактически основания за издаване на заповедта за задържане е съществено нарушение на процесуалните норми“, което я прави незаконна", подчертаха от "Дондуков" 2.

Според екипа на Румен Радев "безпрецедентното въоръжено нахлуване в президентската институция, претърсване и показните арести на секретар и съветник на държавния глава през лятото на м.г. трудно могат да бъдат редактирани в обществената памет със задна дата".