Димитър Стоянов е отишъл в „Пирогов“ за освидетелстване с голямо забавяне – около четири часа след инцидента. Това каза шефът на СДВР Любомир Николов.

„Във връзка със случая от последните дни искам да заявя, че на 22 април в столичния квартал „Хаджи Димитър“ е възникнал скандал между двама мъже. Сигналът за това е подаден около 18 часа на телефон 112 от 40-годишен мъж. Той е съобщил, че е бил заплашен с оръжие и се страхува за живота си“, обясни Любомир Николов.

Проведени са незабавни оперативно-издирвателни работи от служителите на Пето РУ на МВР в столицата.

Прегледани са видеозаписите от камерата в района на скандала и е установено, че „евентуалният извършител“ е именно Димитър Стоянов от разследващия сайт BIRD.

„След установяването на лицето колегите са го потърсили по телефона с цел да го призоват в Пето РУ на МВР за даването на обяснения, но същият е заявил, че ще отиде, след като се освидетелства в „Пирогов“. Неговото освидетелстване обаче е отнело твърде много време“, каза още шефът на СДВР.

От думите му стана ясно, че Димитър Стоянов е отишъл в „Пирогов“ едва след 22 часа и то след намесата на органите на реда.

„Преди това е била направена справка в „Пирогов“ дали такова лице минавало през болницата, но колегите са установили, че той не е ходил там. Ето защо те са се насочили към болницата, за да проверят лично дали такова лице чака там за освидетелстване“, поясни още Любомир Николов.

Димитър Стоянов е минал през медицински преглед, след което е бил задържан за 24 часа и са му били повдигнати обвиненията за хулиганска проява и за заплаха с убийство.

„Това е една ежедневна и рутинна дейност на служителите в СДВР. Тя се прави по протокол, има си процедура. Тя не зависи от това кое лице е обект на сигнала или срещу кого е подаден този сигнал“, поясни още той.

От думите на Любомир Николов стана ясно още, че съпругата на Димитър Стоянов вчера също е подала жалба в Пето РУ на МВР.

Тепърва обаче ще се преценява дали тя да бъде приобщена към настоящото досъдебно производство, или да се направи нова проверка с повдигането на ново обвинение.

По досъдебното производство са разпитани двама души. Няма подадени сигнали, че служителят на НАП, който е бил заплашен с пистолет, е бил агресивен и към други хора в квартала.