Ще се намери такова решение по въпроса с военно-техническата помощ за Украйна, което да отговори и на вижданията на БСП, коментира пред журналисти в историческата местност „Оборище“ председателят на Народното събрание Никола Минчев.

„Не мисля, че ако помогнем с това, което поиска господин Зеленски (ремонт на военна техника в български заводи – б.р.), ще бъде акт, който БСП ще разчете като мотив за излизане от коалицията“, коментира още той, цитиран от БТА. Той изрази надежда, че БСП няма да изпълни заплахата си да излезе от коалицията: „Не мисля, че в настоящия момент падане на правителството е добър вариант за страната“.

По думите на председателя на парламента има политици, които се заиграват с притесненията на хората, породени от факта, че в близост до страната ни се води война. „Трябва да е ясно, че предоставянето на военно-техническа помощ не означава въвличане във войната. Ако означаваше, то тази война щеше да се води в момента между много държави, но това не е така-тя се води между две държави“, подчерта Никола Минчев.

„Продължаваме промяната“ със сигурност ще гласува „за“ предоставяне на военно-техническа помощ – макар да е „тежко политическо решение“: „Трябва да изберем между т. нар. неутралитет или да покажем, че ние сме част от демократичния развит проспериращ западен свят“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!