Шефът на НСО Ангел Антонов подаде оставка. Тя е подадена вчера при президента и днес е изпратена за съгласуване с правителството. Министерският съвет я прие, научи bTV.

Точката беше извънредна в дневния ред на заседанието на кабинета.

Много ми е обидно от обвиненията, които ме заляха в последните месеци, сподели пред bTV ген. Ангел Антонов. На този етап той отказва коментар, тъй като до издаването на президентския указ продължава да оглавява НСО.

Антонов заяви, че ще изчака да приключи проверката на Военно-окръжната прокуратурата, която тече в службата, а причината за напускането му е преминаването на друга работа – дипломатическа мисия.

Антонов заминава като генерален консул в Санкт Петербург.

В средата на месеца стана ясно, че Военно-окръжната прокуратура проверява НСО за злоупотреби. В президентството са постъпили няколко сигнала срещу началника в службата Ангел Антонов от негови служители.

В тях се твърди, че злоупотребите са в автопарка в Кричим, който Антонов е използвал за лично ловно стопанство. Тези сигнали са препратени в прокуратурата, която е започнала проверките. Тогава от НСО отказаха коментар.

Миналата година НСО беше замесена в скандала с джиповете на държавните горски стопанства. Тогава bTV разкри, че вместо да се използват за ловен туризъм, тези автомобили са взети от НСО за возене на политическия елит. 

Антонов оглавява НСО от 2014 г. Назначен е с указ на Росен Плевнелиев. Специално заради него Росен Плевнелиев промени изискванията за военни звания за отделните служби. Преди това е бил началник на „Криминална полиция”, за известно време и на „Национална полиция”.

По време на правителството на Пламен Орешарски беше пряко отговорен за охраната на парламента и случая с "нощта на белия автобус".

Още в началото на мандата на президента Радев началникът на НСО заедно с главния секретар на МВР Георги Костов решиха да сложат охрана на съпругата на президента, което също предизвика коментари за статута на охраняваните лица.

По времето на Антонов НСО продължи охраната на Боянските сараи, на Лютви Местан и на Делян Пеевски. Бюджетът, с който службата разполага е 38 милиона лева.