Фирма „Вертекс”, в чийто завод в Мъглиж днес стана експлозия и загина човек, е основана на 19 май 2004 г., показва проверка в Търговския регистър. Седалището й е в Казанлък.

От основаването си се занимава с пиротехника, част от продукцията й се изнася в Канада. До момента не е имало инцидент в неин цех.

В предмета на дейност на фирмата влизат „вътрешно и външнотърговска дейност; покупка на стоки в първоначален, преработен или обработен вид с цел продажба; производство на стоки с цел продажба; търговско представителство и посредничество на местни и чуждестранни физически и юридически лица”, както и „дейности и услуги, които не са забранени от закона, а за тези, подчинени на разрешителен режим- след снабдяване с лиценз”.

В сайта на компанията е посочено, че тя има над 50 служители, които произвеждат не само муниции, но и пиротехнически средства за военната промишленост. Освен това, "Вертекс" е дистрибутор и вносител на широк спектър от ловни и спортни стоки и аксесоари.

Като собственик и управител е вписан Ганчо Милчев Ганев. Той е едноличен собственик и на създадената през 1994 г. Балиста ЕООД.

В дейността й влиза „трансфер на технологии, включителсно и в областта на спортни и ловни оръжия и боеприпаси, след получаване на съответното разрешение или лиценз; търговия с ловни и спортни оръжия и боеприпаси, след получаване на разрешение или лиценз”.

Според сайта на „Вертекс”, „Балиста” е търговската марка на продукцията на завода. Взривеният цех има лиценз за производство на пиротехника, издаден на името на "Балиста". 

Ганев е управител на притежаваната от „Вертекс” „Биг Къмпани” ЕООД, която е лицензиран посредник по външнотърговски сделки с оръжие. Освен това, той е в управителния съвет на „Инвест – ТК” ЕАД.

Ганчо Ганев и в управлението на Ротари Клуб – Казанлък и клуб по спортна стрелба „Балиста” в същия град.