Ако ДДС за топлофикаците се намали от 20% на 9%, поскъпването на парното и топлата вода от 1 юли може да е средно 26%, а не почти 40, както е в момента. Това съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров.

При сериозни отклонения в стойността на природния газ на световните пазари може да се наложи ново преразглеждане на цените.

Решението за ДДС ще е на парламента, а иначе експертите от КЕВР ще проведат дискусии с различните топлофикации за това какви цени ще бъдат постановени от 1 юли.

Намаляването на ДДС е решение, което трябва да се вземе от парламента и дали това ще се случи остава под въпрос.

При средна сметка от 100 лева в момента с планираното поскъпване средно 39% абонатите ще плащат по 139 месечно. При намалено ДДС сметката би била 126 лева.

Въпреки че искането за над 330 процента поскъпване на парното и топлата вода от великотърновската топлофикация беше редуцирано до 46 процента скок, цената на топлото в старата столица ще е най-високата за страната.

Предстои експертите от комисията регулатор да обсъдят новите цени с топлофикациите. Окончателното решение ще се вземе на 1 юли. В момента сметките на Комисията залагат средно 40 процентен скок.

Станислав Тодоров не очаква сериозни промени. Новите цени по правило трябва да действат до юли догодина. При сериозни изменения на стойностите на природния газ на световните пазари, обаче, може да се наложи ново преразглеждане на сметките.

От топлофикационните дружества отчитат, че промяна в цената на услугата им е трябвало да има още през януари, когато беше ясно, че газът поскъпва драстично.

От КНСБ изчисляват, че около 1 милион и 600 хиляди души през миналата зима са ограничавали отоплението на жилищата си, защото не могат да си плащат сметките.

От КНСБ са категорични, че е крайно време държавата да определи кои са енергийно бедните и да започне приоритетно да подпомага тези хора.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!