Полицаите, задържали разследващия журналист от „Биволъ” Димитър Стоянов и румънския му колега Атила Биро, са били на секретен пост и не са знаели, че журналистите ще идват на местопроизшествието. Това каза в предаването „Тази събота” по bTV шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Журналистите бяха задържани край Радомир, докато работят по свое разследване, уличаващо строителната фирма „Джи Пи Груп” в двойно счетоводство и корупционни практики, свързани с европейски фондове. Стоянов и Биро били арестувани на мястото, на което се унищожавали уличаващи документи.

Спиридонов обаче беше категоричен, че не е възпрепятствано журналистическо разследване. Според него полицаите са си изпълнили задълженията както трябва.  

Пред bTV Димитър Стоянов разказа, че при задържането си с Атила Биро не са имали право да проведат телефонен разговор и беше категоричен, че това е нарушение на техните права. „Стояхме около 1 час закопчани с белезници, а в следващите 3 часа са били на местопроизшествието, отново задържани, но без белезници, явно бяха установили кои сме”, допълни той. Журналистът посочи, че най-вероятно ще търси защита на нарушените си права по съдебен път. „Очевидно е, че няма воля да се разследва корупцията по високите етажи на властта. Много възможно е този случай да затихне като много други”, смята разследващият журналист.

„Не знам какви са мотивите на властите да ни задържат – дали е некомпетентност, дали е „чадър”, дали е лоша координация, но беше факт, че ни възпряха да си свършим работата. Попречиха ни да събираме доказателства, които и те не събират. Бяхме възпрени с белезници”, изтъкна той.

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов беше категоричен, че не дължи извинение на никого.  „Ние сме действали както към всеки български гражданин. Тези журналисти се намират в района на местопроизшествие, по което ГДБОП работи. Не очаквайте, че служителите, които са били там, че са знаели кой какъв е”, отбеляза Спиридонов.

„Не създаваме ли усещането у българските граждани, че са нещо по-малко от българските журналисти”, попита шефът на ГДБОП. „Какво точно нарушение бяхме извършили, ходейки по път и виждайки чували с нарязани документи? Районът не беше отцепен с ленти”, подчерта обаче Димитър Стоянов.

Спиридонов допълни, че след като на 13 септември са получили точната локация на документите, на мястото е изпратен автопатрул от Перник. В същото време главният редактор на „Биволь” Атанас Чобанов е подал информация, че отново се пълни друг автомобил с такива документи и най-вероятно ще тръгне към мястото. „Поради което направихме организация колегите от Перник да застанат на т. нар. секретен пост, който изненада въпросните господа”, подчерта Спиридонов.

Димитър Стоянов твърди, че от ГДБОП са знаели, че журналистите също се движат натам. Спиридонов обаче отрече. „Такава информация не е подавана от г-н Чобанов”, категоричен беше той. „Изведнъж се появяват хора да ровят из някакви чували и да подритват загасващия огън”, допълни Спиридонов.

„Каква работа имат тези журналисти да се намират на мястото, нали са подали на нас информацията? Българските служби за сигурност ли работят или журналистите? Оставам с впечатлението, че искате при българските служители на МВР и българските граждани най-вече да създадете усещането, че журналистическата гилдия е нещо повече от тях”, заяви шефът на ГДБОП. Цялата работа е „филм със скапан сценарий”, изтъкна той.