Директорът на Фонда за лечение на деца д-р Ива Станкова е подала оставка. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Таня Андреева.

Д-р Станкова е представила отчет за работата си пред министъра. Андреева коментира, че са започнали много добри инициативи за оптимизация на работата на фонда.

"Очевидно има проблеми, те не са от вчера, но по ред причини фондът трябва да има нова философия, по която да съществува и да не се допускат подобни трусове в работата му", добави Андреева. Станкова не пожелала да коментира мотивите за оставката си - лични причини, уточни министърът.

Неправителствени организации и обществения съвет към фонда многократно заявиха, че институцията не функционира добре и поискаха оставката на Станкова, за която твърдяха, че не се справя с ръководната позиция.

Проверка на Министерството на здравеопазването показа, че в 24 от проверените 37 случая има забавяне на решенията на Фонда с между 5 и 54 дни. Станкова обясни това със забавяне на становищата на външни експерти. Оставката ѝ беше поискана от редица пациентски организации и родители на деца с тежки заболявания.

Преди седмица министър Таня Андреева подкани Станкова да се оттегли, но тя не предприе подобен ход.