Изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов подаде оставка, след като му беше официално поискана от служебния министър на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков. Това съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Причината за искането е назряло обществено недоверие към фонда, съмнение в легитимността на избора на изпълнителния директор и решение на съда да възстанови предишното ръководство, поясни министърът.

Той допълва, че е получил сигнали от бенефициенти за нередности при проекти и е необходимо да се направи цялостна ревизия на фонда. 

„Нормално e, когато има различна визия за управление на определена структура или притеснения, да се поиска оставка”, коментира пред bTV Румен Порожанов.

Той обаче не се съгласи с тезата на министъра за назряло обществено недоверие.

Оказва се, че на този етап няма кой да приеме оставката на Порожанов. Това трябва да стане на  заседание на Управителния съвет на фонда, но не е ясно кога такова ще бъде свикано. В него влизат няколко зам.-министри от различни ведомства, а те все още не са назначени.

Важно е да отбележим, че Разплащателната агенция управлява и разпределя огромен обем средства. Например  само по европейската Програма за селските райони за един програмен период фондът разпределя над 6 млрд. лева.

Рокада имаше и в Здравната каса. Отстраниха подуправителя Иванка Кръстева, но отказаха да съобщят мотива за това. Самата Кръстева не беше открита за коментар.