Европейската ваксинационна стратегия, планът за възстановяване и ситуацията в Афганистан се очаква да бъдат основните теми тази сутрин в традиционното годишно изслушване пред европарламента на шефа на Европейската комисия.

Две седмици след като Европа отчете, че 70% от пълнолетните й граждани са ваксинирани, без изненада днес Урсула фон дер Лайен би трябвало да нарече стратегията на Съюза успешна. Изборът на ЕК да договаря в пакет ваксините за страните членки, както и да заложи на различни производители, също се очаква да е сред положителните резултати.

Планът за устойчивост и първите отпуснати пари за одобрените стратегии на редица държави членки вероятно ще бъдат коментирани със задоволство.

С интерес се очаква какво ще каже председателят на ЕК за забавянето на парите за страните, за които са в ход наказателни процедури за неспазване на принципите на правотата държава. Такъв е случаят на Унгария и Полша.

Ситуацията в Афганистан и последствията от изтеглянето на американските войски също се очаква да е сред основните теми. А тя е свързана с други горещи въпроси – като ролята на Европа в евентуална хуманитарна криза и невъзможната поне до момента обща стратегия за действия при засилен мигрантски поток.