Установено е, че съветник на български премиер е съгласувал позицията на МВнР с македонски гражданин в хода на преговорния процес на РСМ с ЕС. Това обяви председателят на ДАНС Пламен Тончев по време на изслушването на ръководителите на службите в пленарната зала.

Той уточни, че е образувано досъдебно производство по случая.

„Някои министри от редовния кабинет определено не защитаваха националния интерес“, коментира още Тончев.

По искане на "Възраждане" пред депутатите говориха шефът на ДАНС, директорът на Служба „Военно разузнаване“ – Венелин Венев,  и председателят на Държавна агенция „Разузнаване“ – Антоан Гечев.

Във връзка с реплики от записа от Националния съвет на „Продължаваме промяната“ и тримата шефове на службите заявиха, че назначенията ни не се съгласуват с посолства.

„Не отговаря на истината твърдението, че съгласуването се случва с цел да се получава класифицирана информация. тази процедура се случва само в структурите на подчинение в Република България“, подчерта Пламен Тончев.

„ДАР не е на президента Радев, не е на политическа партия, ДАР е национална служба“, заяви шефът на Държавната агенция „Разузнаване“.

„Имам една молба – ако може дебатът да се води по друг начин предвид хората, които са ангажирани. Това са например хората, които мерят по 4 пъти радиацията в Украйна, за да могат да ви кажат навреме кога да се скриете в бомбоубежище, хора ги приемат нещата лично“, коментира директорът на „Военно разузнаване“.