Независимо от усложнената епидемична обстановка ремонтите на Републиканската пътна мрежа вървят по график. Това обяви в „Тази сутрин“ шефът на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски. 

По думите му Северната дъга в района на Нови Искър ще е готова до края на ноември, а през 2021 г. ще бъде открита новата отсечка на Южната дъга. 

Ремонтът на АМ „Тракия“ 

Първите 12 км от ремонта в участъка от пътен възел Белозем до Оризово ще бъдат напълно завършени през следващата седмица, като дори ще бъде положена маркировка. След това предстои да започне рехабилитацията на трасето в обратната посока - към София. 

„Още в началото заявихме, че започваме поетапно и освен 12-те км, които ще започнем да ремонтираме в посока София, започваме и още един ремонт – от 198 до 200 км в посока Бургас, защото той е най-компрометиран“, обясни Терзийски.  

Той заяви, че целта е ремонтите да бъдат приключени преди зимата, за да не се затруднява движението. Шефът на АПИ посочи, че при Стара Загора ще се наложи рехабилитация на основата на пътя, защото тя е компрометирана и причинява неравности по асфалта. В този участък ще бъде ремонтирана и отводнителната система. 

Терзийски обясни, че обследването на компрометирания път е направено през 2019 г., когато гаранцията на пътя вече е била изтекла. През 2018 г. в участък от 40 км на АМ „Тракия“ край Стара Загора максималната допустима скорост беше намалена на 90 км/ч заради неравности.

Според шефа на Пътната агенция в гаранционния срок реалният проблем не е бил установен, а фирмата изпълнител се е грижела за необходимите ремонти. 

Според него не може да се сравнява сумата, дадена за изграждането на участъка с тази за ремонта, която е в пъти по-висока, защото времената са други. 

Южната и Северната дъга в София  

Строителството на Южната дъга в столицата върви по план, като се очаква през 2021 г. да бъде открита новата отсечка – от ж.к. „Младост“ до АМ „Тракия“. Намеренията са през следващия месец - 6 месеца предсрочно, да бъде открит и участъкът от Драгоман до бул. „Сливница“ от АМ „Европа“.

„И строителят, и ние излязохме със становище, че се строи по проект и няма никаква опасност от компрометиране“, добави Терзийски.  

По думите му първите 3,8 км от Северната дъга в района на Нови Искър ще бъдат готови до края на ноември. Плановете са през 2021 г. да бъдат завършени още 17 км от трасето – от Северната тангента до бул. „Ботевградско шосе“. 

Трагичната отсечка край Своге 

Отсечката край Своге, където 20 души загубиха живота си след катастрофа през 2018 г., е в добро състояние, въпреки че се използва от обходен маршрут и от там минават тежкотоварни автомобили. Това увери Терзийски и допълни, че ако пътните ограничения се спазват, няма вероятност да станат нови инциденти.

Защо Пътната агенция е платила над 1 млрд. лв. на „Автомагистрали“ и каква работа е свършена за тези пари - вижте във видеото!