Предложението на ГЕРБ за техническо правителство с хоризонт от шест месеца или до местните избори не срещна одобрение във втората по големина партия – „Продължаваме промяната‘.

Новото предложение на ГЕРБ - или партиите подписват документ с конкретни точки, зад които застават и подкрепят правителство с хоризонт от няколко месеца, или отиваме на нови избори.

„Тогава няма значение кой е в тази коалиция кой е в това техническо правителството, защото е за кратък период и то е само, за да свърши едни задания. Така няма да се оцапаме с коалиции, които не искаме", посочи той.

Днес съпредседателят на формацията Кирил Петков повтори в ефира на „Тази неделя“, че в правителство с мандат на ГЕРБ няма да участват, че не е отговорно да се предлага техническо правителство и че партията ще предложи с втория мандат „антикорупционен" кабинет на малцинството заедно с „Демократична България“,  но само ако не бъде върнато смесеното гласуване.

„Не няма такова нещо като техническо правителство, ако някой иска да се крие зад експерти, това не е отговорно даже. Ние с нашия мандат, втория мандат и гаранциите, които предложихме , заставаме с лицата и поемаме отговорността“, посочи Петков.

„За да можем да угодим на прищевките на „Продължаваме на промяната“ от лошо към по-лошо и ДБ-тата, които нямат нищо общо с демокрацията, т.е. формата на десния болшевизъм да го наложим въпреки Конституцията на България, за да има някакво правителство. Аз това нещо не го споделям“, подчерта председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Депутатът от "Демократична България" Владислав Панев коментира това дали в евентуално правителство на малцинството БСП е възможен партньор. "Не мисля, в последните месеци разделителните линии стават много", каза Панев. 

"Тяхна воля. Щом поставят ултиматуми, червени линии, нека се знае че това го правят те", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова

БСП няма да подкрепят правителство - техническо или не - на ГЕРБ. Призовават обаче за формиране на мнозинство и за поправки между първо и второ четене на държавния бюджет. Партиите не губят надежда, че е възможно редовно правителство в този парламент. 

От "Възраждане" днес се въздържаха от коментар, "Български възход" - също. Утре партията на Стефан Янев ще бъде последната, с която президентът Румен Радев ще се срещне преди да връчи на ГЕРБ първия мандат за съставяне на правителство.

Консултациите при президента са към своя край. Скоро той трябва да връчи първия мандат на ГЕРБ. Към момента партията на Бойко Борисов няма подкрепата на мнозинството в пленарната зала. Ако се стигне до третия мандат, президентът ще го връчи след Нова година.