След двугодишна пауза в България отново се правят костно-мозъчни трансплантации при децата с онкохематологични заболявания. Лекарите обаче признават, че е необходимо допълнително финансиране от държавата.

Преди 3 седмици тригодишната дъщеря на Десислава е диагностицирана едновременно с левкимия и варицела. Животът на детето виси на косъм заради тежката комбинация от заболявания.

„Мислехме си, че ще я изгубим, наистина. Лекарите ни подготвиха за най-лошото. Просто сме благодарни, че тя успя да се справи и лекарите ни помогнаха“, каза майката на детето Десислава Бончева.

Предстои химиотерапия. Още е рано да се каже дали ще се наложи и костно-мозъчна трансплантация. Университетската болница "Царица Йоанна - ИСУЛ", в която лекуват детето, временно беше спряла този вид операции заради липса на персонал.

„Броят на нашите пациенти е сравнително малък. В по-голямата част от случаите лечението на децата е по-скъпо, отколкото предвижда клиничната пътека. Т.е. ние почти винаги сме на загуба“, посочи доц. Боряна Аврамова, началник на клиниката по детска хематология и онкология в УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ".

Лекарите настояват за целево финансиране от държавата и казват, че след увеличение на заплатите сега има персонал, но трябва още. В противен случай оцеляването на единственото място, на което се правят тези трансплантации у нас, е почти невъзможно.

„Искаме да помогнем на децата тук в България. Няма да изпращаме децата в чужбина, което е допълнителен стрес за семействата“, допълни д-р Таня Христова, детски онкохематолог в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

„Тяхното състояние е много крехко и едно пътуване в чужбина е много трудно за тях и тежко“, уточни майката Десислава Бончева.

След двугодишната пауза, първата костно-мозъчна трансплантация на дете е факт. Подготвят се още три.