Софийският градски съд призна за невинен бившия управител на Националния дворец на културата Мирослав Боршош по делото за управлението на НДК. Той беше оправдан по всички обвинения.

Сред тях беше разпореждане с 3 млн. лв. не по предназначение, присвояване на сумата, неизгодни сделки, липса на положена грижа по линия на адвокатски договори и т.н. Съставът с председател Стефан Милев отхвърли и исковете, предявени от страна на НДК и държавата и коментира изключително остро работата на прокуратурата по делото с висок обществен интерес.

Изследването на това обвинение беше загуба на време, още изначалното обвинение беше несъстоятелно, заяви след прочитането на присъдата съдията. Той посочи и че останалите обвинения имат значителни пропуски и разминавания - атакуват се действия, които не са забранени от закона; преквалифицирането на деяние в безстопанственост не е ясно аргументирано; нарушение на ЗОП при закупуване на автомобил не е намерило място в обвинителния акт и т.н.

"Няма да го коментирам от уважение към правото" - такъв беше коментарът на съдия Милев за обвинението за длъжностно присвояване.

Бившият председател на Съвета на директорите на НДК Валентин Кръстев беше признат за виновен за това, че чрез принуда е занижил цени по сделки, но чу „невинен“ за занижаване на оценка. Той беше осъден условно по първите две обвинения – 3 г. с 5-годишен изпитателен срок.

Съдия Милев посочи след произнасянето си, че има двама свидетели, които са заявили, че са били заплашвани с уволнение от Кръстев във връзка с обществените поръчки. 

Присъдите подлежат на обжалване.

В последната си дума Боршош заяви, че „напълно несъстоятелните, неаргументирани и безпочвени обвинения на прокурорите“ се основават на „доносите на уволнени и санкционирани от мен служители, които не притежават никакви професионални качества и работна култура“. Той не призна вина и подчерта, че основният ефект от цялото дело е, че е спряло работата "на един невероятен екип", превърнал "сграда, създадена за тоталитарни партийни конгреси, в съвременен европейски значим център за култура и духовност".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!