Масово жилищните сгради нямат технически паспорти. Затова няма и точна статистика колко са потенциално опасните сгради. Безследно изчезнали са и строителните документи за старите панелни блокове, а това поставя на карта сигурността им.

Земетресението с магнитуд 5,8 по Рихтер стресна цяла България на 22 май. В най-горещата точка - Перник, част от сградите не издържаха и отново се заговори за сигурността на жилищата и "техническите паспорти". У нас обаче те са рядкост.

„Техническият паспорт е неразделен документ от строителните книжа за дадена сграда, който включва освен основните технически характеристики на строежа и всякакви инструкции за безопасната му експлоатация, и мерките, които трябва да се изпълняват по време на живота на тази сграда”, разяснява Ангелиева - Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Техническият паспорт е задължителен за новите сгради. Проблемни обаче са старите - като 30-годишните панелни блокове. Проблем има - призна главният архитект на София Петър Диков. В подобна ситуация са собствениците на панелни апартаменти в цялата страна.

„На практика трябва да се възстановява всичко, но в началото на месец юли ние обявяваме открит конкурс за изготвяне на проекти за всички панелни секции за София”, обяви Диков.

Над 230 хиляди панелни жилища в столицата ще бъдат обходени напълно безплатно, но изкарването на техническите паспорти ще трябва се плати от собствениците.

От регионалното министерство напомнят, че при санирането на жилищните блокове издаването на технически паспорт е безплатно. А през 2014-а изтичат крайните срокове за високите сгради - над 15 метра.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!