Софийската градска прокуратура (СГП) протестира присъдата на Герман Костин, осъден за убийството на 5-годишния Никита Плотников.

На Костин е наложено наказание 20 години лишаване от свобода при първоначален строг режим, но от прокуратурата искат доживотен затвор без замяна.

Това е повторна присъда за Костин. Първоначално беше осъден на доживотен затвор без право на замяна, но по-късно делото беше върнато за повторно разглеждане от СГС.

Костин е признал, че през февруари 2015 г. е умъртвил детето чрез задушаване.

„СГП счита, че деянието е изключително тежко, осъществено спрямо беззащитно малолетно дете, като интензитетът на действията на подсъдимия надхвърля необходимото за причиняване на смърт на жертвата и е проявена жестокост“, се посочва в съобщението от прокуратурата.

Обвинението анализира и психологическите характеристики на Герман Костин, които го определят като агресивен и жесток човек.

Според СГП наказанието от 20 години „лишаване от свобода“ не съответства на извършеното престъпление и е недостатъчно, тъй като не са съобразени изключителната тежест на престъплението и личностовите характеристики на извършителя.

СГП счита, че деянието е изключително тежко, осъществено спрямо беззащитно малолетно дете, като интензитетът на действията на подсъдимия надхвърля необходимото за причиняване на смърт на жертвата и е проявена жестокост както преди отнемането на живота, така и при последващите действия на подсъдимия по натъпкване на безжизненото тяло на детето в куфар и изхвърлянето му в язовир Пасарел.

СГП анализира и психологическите характеристики на подсъдимия, които го индивидуализират като агресивен и жесток човек, като и мотивите за извършване на престъплението, свързани с имуществени и финансови отношения.

Поради това СГП счита, че целите, визирани в чл. 36 от НК, ще бъдат достигнати в най-пълна степен при налагане на наказанието „доживотен затвор без замяна“, за да бъде подсъдимият отделен от обществото и да му се отнеме възможността да върши други престъпления. Герман Костин е с руско гражданство, с висше образование, осъждан.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!