В края на седмицата в участъка между булевард „България“ и улица „Луй Айер“ в столицата започва ремонт, свързан с разширението на булевард „Тодор Каблешков”.

С разширяването на важната пътна артерия ще се осигури директна връзка от булевард "България" до булевард "Симеоновско шосе".

Снимка: БГНЕС
При изграждането на новото трасе с дължина 1 км няма да се спира трафикът. Срокът е 5 месеца – до есента, като реконструкцията ще се извършва поетапно на 7 части. Последният ден на май до август месец ще се ремонтира участъкът до ул. „Боянски водопад”. 

Освен разширение на булеварда, реконструкцията включва и изграждането на велоалеи, които ще бъдат на по-ниско ниво от това на пешеходните тротоари. Ще има и обособена и бус лента.

Ремонтът е на стойност 11 млн. лева. На този етап отчуждаването на имоти заради ремонтните дейности също е на стойност 11 млн. лева.

„В момента отчуждаваме активно. Работим заедно с главния архитект и районните кметове. В следващия участък става дума за общо 116 имота, от които 34 са платени и затова сме инвестирали около 3 млн. лв.“, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова и добави, че ако собствениците не желаят да им бъде отчужден имота, се преминава към принудително отчуждаване, което е съпътствано с обжалвания в съда.

Снимка: БГНЕС

Фандъкова каза още, че изграждането на вътрешните рингове и връзките с Околовръстния път са най-важните за града. По думите ѝ чрез вътрешните рингове и с разширението и довършването на Околовръстния път, се работи за намаляване на трафика, за даване на алтернатива за движение на хората и добави, че за нея това е един от най-важните проекти в плана й за София.

Столичният кмет подчерта, че подготовката за тези проекти е дълга и свързана с големи инвестиции.

Снимка: БГНЕС

Главният архитект Здравко Здравков каза, че проектът е направен така, че по бул. "Тодор Каблешков" да бъде споделено движение на автомобили, пешеходци и велосипедисти като част от усилията на общината да изгражда по съвременен начин улиците и булевардите, така че да има място за всеки.