Дни преди началото на сезона в Банско - заведенията там затвориха врати. Но оръдията за сняг по пистите работят и очакват посетители.

Тази година Юлия Попова и децата и трябвало да празнуват - годишнината на механата си, отворена от роднините им преди 2 века.

Снимка: bTV

Механа снощи за последно е приемала туристи. Остава затворена поне през следващите три седмици.
 
Масите са празни, а тези в стаите за гости - заредени.

„Бански гозби, каквото си поръчат хората, да могат да го консумират в стаята при спазване на всички мерки“, каза Юлия Попова, собственик на механа и къща за гости.

Снимка: bTV

Обичайно по празници в друго заведение нито едно от 150 места не остава незаето.

„Сега канселираме всичко, започнаха позвъняванията, ама какво ще правим, плахите резервации, които ги имахме сега, вече биват канселирани и за празниците, и за Нова година, те казват хората, ами ако продължи - какво правим?“, коментира Малин Бистрин.

Бизнесът иска промяна на ограниченията, особено за ресторантите към хотели.

„Не смятам, че е релевантно 15 човека да се съберат в една стая като частно парти и тези 15 човека да се съберат в ресторант от 50 места, спазвайки ограниченията, разбира се“, коментира Рая Вълкова, туритически бизнес - Банско.
 
След дни кабинките на лифта в Банско ще тръгнат към пистите, обработени с две нови машини и 20 нови оръдия за сняг.
 

Снимка: bTV

„Кабината събира 8 човека, понякога те са по-малко, препоръчително е да е със свалени прозорци, всички трябва да бъдат с маски. Кабината ще се дезинфекцира 3 пъти на ден. На въжените линии също трябва да са с маски и вече на пистите, който, както прецени“, заяви Иван Обрейков, ЮЛЕН.
 
Вместо да се хранят в заведенията на пистата, туристите ще си носят сандвичи - поне до 21 декември. А Юлия се надява към единствената засега резервация за Нова година да се добавят други.