За поредица нарушения при строеж в центъра на Балчик, на метри от морето, сигнализират зрители на bTV. Изкопните работи за 7-етажна сграда подкопават съседната къща и тя буквално увисва във въздуха.

Въпреки ниското околно строителство и близостта до свлачище, главният архитект Анна Демирева одобрява изграждането на сграда - с проектант и конструктор дъщеря й и съпругът й. Визата от главния архитект е за сграда до 10 метра.

Андрияна Михайлова - собственик на съседния имот, обяснява че поектантът прави проект за сграда с височина 21 метра, и накрая има издадено строително разрешение за сграда 15 метра.

В изкопа на строежа се свличат земни маси и стените на съседната къща се пропукват.

Цялата къща се измести няколко сантиметра в посока на изкопа, обяснява друг съсед – Георги Михайлов.

Законът обаче не признава съседите за заинтересована страна.

Макар тези хора да са претърпели вреди, те не могат да се защитят срещу незаконосъобразния акт, казва адвокат Катерина Китанова.  

От ДНСК са направили 5 проверки и ще сезират прокуратурата, обясни зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова.

„Те имат правомощията да констатират и да кажат, че строежът трябва изцяло да бъде спрян и съответно разрешението за строеж да бъде обявено за нищожно”, поясни Деница Николова.

Главният архитект на Балчик обоснова високото строителство с преодоляване на денивелацията. А според фирмата-изпълнител строежът ще укрепи ската.