Министерството на външните работи на Северна Македония осъжда езика на омразата, който се наблюдаваше по време на футболния мач между националните отбори на РСМ и България.

„Спортните събития представляват най-висок израз на принципите на честност, взаимно уважение и спортсменство. Злоупотребата с това и разпространяване на омраза и нетолерантност е противоположност на основната им идея. И в бъдеще Северна Македония и България ще продължат да работят активно за подобряване на отношенията си като съюзници в НАТО, бъдещи партньори в Европейския съюз и преди всичко като добри съседи”, се посочва в позицията на външното министерство на РСМ, предава БТА.

По време на срещата вчера химнът на България беше освиркан, а от трибуните имаше обиди към българските играчи.

Реакция имаше и от българското Министерство на външните работи:

"МВнР осъжда публичното поругаване на българския национален химн по време на футболната среща между националните отбори на България и Северна Македония в Скопие. Говорът на омраза срещу България и българите от трибуните на националния стадион в Скопие представлява недвусмислено отрицание на основните ценности на съвременните демократични общества и отчетливо контрастира с европейските принципи и норми на поведение.

Отчитаме реакцията на Министерството на външните работи на Република Северна Македония, осъждаща говора на омразата по време на футболната среща. Същевременно призоваваме за категорични и необратими стъпки на официалните власти в Скопие за изкореняване на антибългарската агресия в общественото пространство в страната", допълват от министерството.