Продължава възстановяването на щетите след поройните дъждове в Северна България. Общо 12 къщи бяха наводнени във варненското село Неофит Рилски, което беше залято от голяма приливна вълна.

Водата излиза от дерето и залива улиците и близките къщи. Сред най-пострадалите е домът на Русанка Събева.

Снимка: btvnovinite.bg

"Всичко е потънало в кал, за изхвърляне, но се чувствам безпомощна. Поражения чудовищни. Всичко е потънало в тиня, необитаемо е. С огромна сила влезе, нахлу в стаите", казва Русанка.

Семейството на Василен Маджаров губи в потопа почти всички животни, които отглежда.

Снимка: btvnovinite.bg

"Когато влизах да освобождавам едното куче, водата ми стигаше до кръста и малко повече. Има много издавени животни, кокошки, пилета и зайци", разказва Василен.

За мощта на приливната вълна свидетелстват щетите по масивен мост в района.

"Просто капацитета е недостатъчен за такова голямо количество вода, казва Петър Николов, кмет на с. Неофит Рилски.

През деня отстраняваха щети и в Червен бряг. Стихията там потопи улици и автомобили.

Снимка: btvnovinite.bg

"Коли плуват, все едно сме в морето, чудо беше, просто беше ад, всеки седи в колата и не знае какво да прави“, разказва Снежка, която е очевидец на бедствието.

На улица "Панайот Волов" пък се заклещва бус в участък, подготвен за асфалтиране след ВиК авария.

"Днес предприемаме с ресурсите на общината прибиране на инертни материали и ще уведомим Комисията по бедствия и аварии за щетите, които са по уличната мрежа“, казва д-р Цветан Костадинов, кмет на Червен бряг.

Обилен дъжд валя и във Великотърновско. В село Войнeжа едно от деретата не е побрало количеството вода. Нанос от дървета и клони е предизвикал приливна вълна, която е заляла центъра на селото. Няма  наводнени къщи, мазета и гаражи. Водата се оттича. Изпратена е техника, която да почисти улиците от наноси и кал.