Пореден спорен казус по Черноморието и поредна проверка на плаж от туристическото министерство. Този път причината са гниещи водорасли, струпани до бургаския квартал "Сарафово".

Багерът на плажа копае и товари водораслите в камион, който ги изсипва върху самата буна. Така те не гният на плажа, а върху тетраподите. След като изсъхнат и спадне обемът им, се извозват.

Снимка: btvnovinite.bg

"Багерите не им е мястото на плажа, но за да стане нормално за ползване, трябва да се прави това нещо", казва местният жител Александър Вълов.

Концесионерът обяви водораслите за  бедствие.

"Тази ивица, тя е 150 метра, имаше около 20 тона водорасли, ако не и повече", казва Иван Пачев, концесионер на плаж "Сарафово".

Снимка: btvnovinite.bg

Водораслите не могат да се изхвърлят на депо, защото не са битови отпадъци, а биологични.

"Това количество водорасли после отива при един земеделски производител, който ги използва после за наторяване", обяснява Иван Пачев, концесионер на плаж "Сарафово".

Не всички жители споделят мнението, че всичко е нормално. Министерството на туризма провери нарушена ли е забраната за движението и паркирането на моторни превозни средства върху плажната ивица.

Снимка: btvnovinite.bg

"В случая сме изправени пред последната хипотеза – полагане на грижа за санитарната поддръжка и за чистотата на плажа", казва Емил Чолаков от Министерство на туризма.

Случаят се проверява от екоинспекцията и здравните власти.