Договорено е сериозно увеличение на заплатите в здравеопазването, това обяви председателят на синдикат "Защита" Красимир Митов пред bTV.

Той добави, че това се е случило вчера в кабинета на премиера Кирил Петков.

"То ще е 900 лв. за санитар, 1500 за сестра 2000 за лекар. Тоест временно за седмица спираме протестите, но искаме тези неща, защото предстоят още да се договорят и да се изчистят нещата, и да се срещнем другата седмица. Така че протестите доведоха до успех. Търсехме диалога. Надяваме се, че той ще продължи, за да доведем до още по-добри неща, както за работещите в сферата на здравеопазването, така и за българските пациенти", добави той.

Това се случва на среща на министър-председателя със съсловни и синдикални организации снощи.

"В рамките на срещата бяха обсъдени възможностите за стимулирането на доходите на работещите в здравната система, включително на медицинските сестри, лекарите и др., което може да се реализира чрез увеличение на цените на медицинските услуги", посочват от МС.

Засега не е ясно: кои медицински услуги с колко ще поскъпнат, кой ще поеме разхода, от кога влиза увеличението, както и дали то ще осигури минимален или среден размер на заплатите на медиците.

Отговорите се очаква следващата седмица от Здравната каса. Оттам заявиха, че текат преговори и тепърва ще стават ясни новите цени на клиничните пътеки.