Все по-сериозен недостиг на лекари и медицински сестри. Това отчита проучване на Съвета за икономически анализи. Липсват медици от определени специалности и това е на фона на по-голям брой лекари на човек от средното за Европа.

Около 460 психиатри не достигат, за да се покрият нуждите на населението ни. Необходими са и още поне 1000 общопрактикуващи лекари в цялата страна.

Особено драматична е липсата при медицинските сестри - не достигат близо 17 000.

Снимка: bTV

В анализа се посочва още, че медицинските специалисти не са равномерно разпределени в страната. Най-много медици има в София, Пловдив, Плевен, Варна и Стара Загора. А най-малко са лекарите в Благоевград, Кърджали и Хасково. Липса на медицински сестри има във всички области в страната.

COVID пандемията е задълбочила недостига на медици. Особено голям е проблемът с медицинските сестри - той засяга почти всички болници у нас.

Като средно на един лекар се пада по-малко от една медицинска сестра. За да функционира нормално системата, съотношението трябва да е минимум 1 към 2.

Проблемът с личните лекари също засяга почти цялата страна, като дефицитът, оказва се, е най-голям в столицата.

В Маджарово единствената постоянна здравна грижа е от Спешната помощ. Това принуждава 72-годишната Янка Колева често да се самолекува.

„Имам сестра, която има лекарства винаги и аз ѝ казвам даже „Аптека Донка“, ходя при нея: Како, така, болна съм - и тя вади и дава“, обяснява Янка.

Личният лекар идва само веднъж седмично.

„Тук няма необходим брой хора, за да има постоянен човек. Така че, трудно е някой колега да бъде постоянно тук, той трябва да бъде доста добре стимулиран постоянно“, обясни д-р Дарин Шишманов.

А в столицата в детското отделение по уши, нос и гърло в болница „Царица Йоанна“ само сестра Рени Наполеонова не е в пенсионна възраст. Разказва ни, че е в професията от 30 години.

„Моята мечта е от 7. клас да стана медицинска сестра. Това е призвание, то не е професия. Трбява да го работиш със сърце и душа“, казва Рени Наполеонова, старша медицинска сестра в детско УНГ отделение в ИСУЛ.

За да се справят - се налага да поемат допълнителни дежурства.

„Липси има във всички отделения. Недостигът си го обяснявам с ниското заплащане и условията на труд. Желаещи да се обучават за тази професия има - но след това отиват в чужбина младите“, обясни Наполеонова.

Това е и сред причините завършващите медици да не са достатъчни, за да покрият дефицита.

„Докато ние не дадем възможност на сестрите и акушерките да имат собствена практика, и тя да има източник на финансиране, ние няма как да превърнем тази професия атрактивна“, смята зам.-министърът на здравеопазването Илко Гетов.

При лекарите - недостиг има и при много специалности.

„Не бива да забравяме и условията на труд, които включват заплащането, но и други елементи - претовареност на практикуващите и възможности да се вземат отпуски“, заяви Ралица Симеонова - Ганева, Съвет за икономически анализи и автор на проучването.

Като решение на проблема се планира създаване на фонд за по-равномерно разпределение на медиците.