Протестни автошествия се проведоха на няколко места в страната тази неделя. Недоволството срещу кабинета и главния прокурор вече започва своя втори месец.

На 32-ия ден от началото на гражданските демонстрации протестиращи се включиха в автопоходи - към Калотина и към Кулата. Временно блокираха и Прохода на Републиката.

Първото автошествие тръгна от столицата към Калотина в ранния следобед. Протестиращите, предвождани от Николай Хаджигенов от „Отровното трио“ се движеха с 20 километра в час и бяха спрени от полицията.

„Два часа ни писаха безсмислени протоколи, които ние не подписахме“, разказа Хаджигенов.

Снимка: Мариета Николаева

Крайната точка на автошествието беше граничен пункт „Калотина“. Движението не беше спирано, а образувалата се колона бързо се изтегли.

С ниска скорост автомобили с протестиращи се отправиха и от Благоевград в посока Кулата. Шествието беше предвождано от велосипедисти. Още на Симитли обаче бяха спрени за проверка.

„Дойдоха хората от специалните служби, СДВР, полиция и почнаха да се намесват на хората в работата, а полицията, която е „Пътна полиция“ тя трябва да вземе решение какво да се случи и сега те чакат заповед отгоре“, казва Владислав Христов.

Шествието беше спирано няколко пъти, личните карти проверявани, след което колоната пак тръгваше. За кратко протестиращите спряха движението в Кресна.

Снимка: Дарина Колева

Протестиращи блокираха в късния следобед и Прохода на Републиката. Край село Димовци колони от автомобили от Стара Загора, Гурково и Казанлък препречиха пътя. За  минути се образува огромна опашка от двете страна.

Напрежение няма, а според информация на кореспондентът на bTV в региона протестиращите са вдигнали блокадата към 18:50 ч.