Само в рамките на няколко дни поредица от инциденти с трамваи в София. По случайност те завършиха без пострадали. Днес Столичната община обяви план да купи 500 превозни средства за градския транспорт в София - 150 трамваи, 220 автобуси, както и нови електробуси и тролеи за 1 милиард лева.

Снимка: БГНЕС

Късно снощи трамвай дерайлира и спря върху тротоара на булевард „Константин Величков“, на около 10 метра от релсите.

Снимка: bTV

А няколко часа по-рано повреда на превозното средство по линия 22 аварира и блокира движението по булевард „Янко Сакъзов“.

Какви са причините за честите инциденти?

Аделина обикновено използва метрото, но днес няма друг избор, и вижда проблеми.
 
„Лошо е състоянието просто. Няма две мнения. Някъде не работят и таблата, а това иначе е удобство“, казва тя.

Хиляди са дупките по трамвайното трасе на „Константин Величков“. Само на това място виждаме над 10.  Защо се стигна до поредицата от инциденти - питаме общината.

„Самият трамваи е производство 1988 година. Няма поддръжка такъв трамвай ефективна“, отбелязва общинският съветник от ПП-ДБ-Спаси София Андрей Зографски.

Общината предлага  500 нови превозни средства, като повечето са трамваи и автобуси.

„Ще има нископодови климатизирани модерни и удобни трамваи приоритетно по линии 22 и 20 по източните квартали“, допълва Зографски.  

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Преди да бъдат купени, общинският съвет трябва да приеме предложението. След това ще се търси финансиране.
 
„Ще търсим възможности по оперативни програми на Европейския съюз.  Друг модел да бъде финансирана програмата е да се търси кредитно финансиране от големите международни банки“, посочва зам.-кметът по финансите и здравеопазването Иван Василев.