Искам да кажа на избирателите на БСП да не се отчайват. Това заяви лидерът на ПЕС и кандидат за еврдепутат от листата на левицата Сергей Станишев по повод на първите резултати от изборите за Европаеламент.

Снимка: bTV

„Да, резултатът е разочароващ, не успяхме да победим ГЕРБ на тези избори, но искам да кажа, че това не е последната битка, която ще водим. Според проучванията, ще имаме пет евродепутати, което е с един повече”, каза кандидатът за евродепутат.

Снимка: bTV

Лидерът на ПЕС обяви, че най-голямата опасност за България е „Европа на скорост”. „Изходът от ситуацията е превръщането на Европа в социална. Това ще бъде в интерес на най-бедната страна в ЕС”, допълни Станишев и заяви, че българските партии не са се държали като на европейски избори.

Снимка: bTV

Станишев коментира, че е важно да се направи анализ на причините, които не са позволили на социалистите да спечелят по-добър резултат на изборите за Европарламент.

Снимка: bTV

„Преди един месец БСП водеше почти във всички проучвания. Струва ми се, че 2017 г., когато отново имаше ситуация, която беше благоприятна за БСП, всички очаквахме да спечелим тези избори. Тогава покрай добрия резултат, не се направи истински анализ на причините на загубата, сега се повтаря същата ситуация. Това вече е системен проблем”, заяви още лидерът на ПЕС.

Снимка: bTV

Кандидатът за евродепутат от БСП заяви, че левицата е загубила много от вътрешнопартийни неразбирателства. „Вместо да имаме единна кампания на листата, имаше паралелни кампании на всички кандидати, което трудно може да привлече периферии. Вместо да се борим за разширяване на влиянието, ние делихме твърдите избиратели на БСП”, каза още Станишев.

Снимка: bTV

Сергей Станишев отчете като негатив и отсъствието на БСП от Народното събрание. По думите му избирателите не са одобрили тези протестни действия на левицата.

Снимка: bTV

„Причината за ниската избирателна активност в България е, че у нас не се състоя истински европейски дебат. Изборите тук се превърнаха в репетиция за местни и парламентарни избори”, добави Станишев.