Традиционните религиозни организации са основен инструмент в борбата срещу тероризма. Това каза в предаването „Лице в лице” по bTV историкът египтолог Сергей Игнатов.

„Те работят и със семействата, подпомагат образованието на децата и наистина това е един огромен щит срещу тероризма, ако те се активират и държавата мъдро работи с тях”, заяви той.

По думите му трябва да проявим грижа за мюсюлманското вероизповедание.

Висшият ислямски институт в България трябва да се стане висше училище по Закона за висшето образование, сега е по Закона за вероизповеданията, каза още Игнатов. По думите му така агенцията за акредитации ще го наблюдава.

Според него това ще доведе и до добро развитие на академичния състав вътре в Ислямския институт

В Египет се промени тактиката на терористичните атаки – до 2016 г. основните обекти за нападение бяха полицейски и военни точки. През декември 2016 г. посегнаха на седалището на патриарха в Кайро, каза още Игнатов.  

По думите му Египет е във военно положение от много отдавна. Синай всъщност е бойно поле. Групировки, близки до ИДИЛ, започнаха акции срещу християни, включително и нахлуване в жилища, където те живеят, допълни Игнатов.

„Новото е, че те започнаха да атакуват християни, сега виждаме, че атакуват вече и мюсюлмани”, допълни той.