Разрушаването на паметната плоча на Каймакчалан от македонския журналист Миленко Неделковски само доказва, че ние сме един народ, защото от любовта до омразата има една крачка. Ако бяхме чужди, нямаше да си обръщаме никакво внимание.

Иначе това е варварство и показва, че за последните 25 години имаме много пропуски в работата с нашите съседи, заяви в предаването „Лице в лице” бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов.

„Да съсипеш паметник, посветен на загинали, е варварство. Виждаме, че след Втората световна война дори тези, между които е имало огромна омраза, си стиснаха ръцете и поддържат взаимно паметниците си”, допълни историкът.

Македония трябва да знае, че ако иска подкрепа от България - трябва да се държи най-малкото по европейски, да спазва европейските принципи и те не включват проява на варварство в никакво отношение. България е много важна за европейското и атлантическото бъдеще на Македония, каза още Сергей Игнатов.

По думите му въпросителните са свързани с това доколко сме активни на територията на Македония, "защото виждаме, че там продължават да работят сръбските служби".

По темата за бежанския поток Игнатов заяви, че вината за цивилизационния сблъсък е на ЕС:

„Когато започна Арабската пролет, Брюксел не беше активен спрямо процесите, които се разгръщат в южната част на Средиземно море. Брюксел припяваше, и ние всички припявахме: „Браво, там ще се роди демокрацията”. В резултат на това, че там се роди демокрацията, една от преградите на огромните миграционните потоци към сърцето на Европа през Италия – Либия, вече не съществува като държава.

Евроатлантическият свят подпомогна тези процеси в името на доброто, в името на един по-висок морал, да се преборим с някакъв диктатор, но ние виждаме сега какво се случва. След падането на т.нар. диктатура на Кадафи, там се разгърна една вакханалия, и в момента има един абсолютно неконтролиран процес на опит за проникване в ЕС, каза още историкът.

По думите му - ЕС трябва да се замисли сериозно за бъдещето си, след като се рушат част от световните устои след Втората световна война. Европейският съюз има нужда от централизирана външна политика, обща сигурност и система за отбрана.

„Това политкоректно брюкселско говорене трябва да бъде заместено от действия”, каза още той.