През август месец жителите на район “Оборище” бяха поканени да попълнят специално създадена анкета на сайта на общината, на която да посочат най-замърсените според тях локации в района. След едномесечно гласуване те определиха десетте най-проблемни места в района. През изминалата седмица администрацията на район „Оборище“ и служителите на Сердика Център почистиха две от тях.

Сердика Център почистиха градинката пред централния вход на търговския център, зад спирката на автобусните линии на 413, 9 и 305.

Служителите от всички отдели на район “Оборище“, заедно с ръководството – зам.-кмет Арсени Вълчинов, зам.-кмет Надежда Бобчева, секретар Иван Динчев, почистиха градинката около театър СФУМАТО.

От двете локации бяха събрани и изхвърлени повече от 30 чувала с боклук.

На 17 септември, Денят на София, от 11:00 часа, всеки може да се включи в почистването на останалите 8 локации, като от общината ще осигурят всички необходими принадлежности – чували и ръкавици, а от Сердика Център са предвидили и малки благодарствени еко подаръци за всички доброволци. Ето и пълния списък, като може да посетите най-удобната за вас:

  • Градинка „Кюлуците“ и междубликови пространства;
  • Детска площадка „Хълмчето“
  • Детска площадка срещу площадка „Хълмчето“ на ул. „Богдан“, до блокове 34-38
  • Градинката на ИСУЛ, до Спешен център
  • Детска площадка на ул.“Султан тепе“
  • Детска площадка до църквата „Света Параскева“
  • Военна академия – сборен пункт пред паметника на Васил Левски
  • Площадка на ул.“Попова шапка“

Организаторите на кампанията се надяват това да бъде само първата точка от съвместните усилия на граждани, институции и бизнес, вдъхновявайки местните жители да се включват и в бъдещите инициативи. Така с времето почистените локации в района ще се увеличават, създавайки една по-добра среда на живот.

Инициативата е част от дългосрочната кампания на търговския център за опазването на околната среда и подобряване начина на живот в района. Със своята кампания Nature of Gratitude, Сердика Център приканва хората да бъдат част от опазването на околната среда, поддържайки своя град чист и приветлив. Като част от инициативата в годините търговският център е допринесъл за обновяването на редица междублокови пространства, озеленяване на улици и алеи.

Район „Оборище“ се стреми да създава повече инициативи, в които граждани, институции и бизнес се обединяват. Следващата стъпка на проекта е да се включат и децата от училищата в района, като вече има интерес и текат записвания. Само личният пример на възрастните, води до правилно поведение на децата по отношение на опазване на средата, в която живеем.

Повече за събитието, както и точките за почистване на 17 септември, може да научите тук.