Шестчленно семейство с малко дете от карнобатското село Церковски остана без дом след голям пожар. Временно фамилията е приютена от съседи, а добри хора осигуряват дават дрехи и храна, но има нужда от още помощ, предаде кореспондентът на bTV Дани Атанасова.

Пред bTV собственичката ма изгорялата къща Стоянка Тодорова разказа, че е строила дома си 15 години, но всичко изчезнало за секунди. В момента, в който избухнал огънят у тях, тя и двамата ѝ синове помагали при друг пожар, запален от съсед в неговия двор.

Снимка: bTV

Всичко стана за секунди, разказа и снахата Павлина Костадинова. „Както приспивах детето, видях, че прозорецът изведнъж пламна. Взех я и избягах навън“, сподели тя. Друго не помни.

Снимка: bTV

Съседите, които досега са подали ръка на семейството, обещават да им помогнат и с труд за възстановяването на къщата. Нужни са обаче средства.

Кметицата на село Церковски Стоянка Иванова обясни, че е сформиран инициативен комитет, който да помогне по какъвто начин успее. Ще бъдат поставени кутии за събиране на средства в общината, в селския магазин, в два хипермаркета в Карнобат. Обмисля се да се изпрати и призив към Община Карнобат за някакви средства. Самият кмет още в самото начало обеща помощ с всички строителни материали за покрива, посочи Иванова.

Снимка: bTV

Виновникът за пожара е установен. Това е Гено Атанасов, който е решил да почисти тревите от двора си, като не е съобразил изобщо, че духа вятър и е сезонът на пожарите, каза кметицата. Тя го описа като „асоциален, бивш затворник, труден за комуникация, основно мързелив“.

Снимка: bTV

Мъжът не признава, че е виновен, но цялото село го знае, хората са го видели, че той пали огъня, каза Иванова.

Вижте повече във видеото:

В селото се страхуват от него, не е задържан. „Той е опасен, а когато е под въздействието на алкохол, става агресивен“, каза още кметицата.

Съседи заявиха, че биха подкрепили подписка за изгонването му от селото, ако не бъде осъден. Според тях мъжът трябва да си продаде имота, за да възстанови щетите на семейството.

Шестчленното семейство ще получи 650 лв. помощ от държавата. Хората са скромни и работливи и много се притесняват, че трябва да разчитат на чужда помощ, но ще са благодарни, ако получат храна, дрехи и средства за ремонта на дома си, предаде Дани Атанасова.

Снимка: bTV

След излъчването на репортажа по bTV от полицията в Бургас съобщиха, че вероятно на подпалвача ще бъде повдигнато обвинение. Това ще стане, след като материалите по случая бъдат предадени на Районната прокуратура в Карнобат. 

До съд обаче едва ли ще се стигне, защото инцидентът се води пожар по непредпазливост.