Безработни родители и такива, които искат да се върнат на работа след първата или след втората година от майчинството, може да кандидатстват за осигуряване на детегледачка за децата си.

Програмата „Родители в заетост“ на Агенцията по заетостта е удължена до 2023 г., като за целта са отпуснати допълнително 15 млн. лв.

5429 семейства са ползвали или ползват услугата в момента.

Детегледач може да се наеме до 18 месеца, като семействата може да изберат това да е техен близък или роднина, регистриран в бюро по труда.  

Родителите на деца до 5 г., които не са записани на ясла или детска градина, може да получат детегледач за до 8 ч. дневно. Хората с три или повече деца до 12г., записани в детска градина или училище – за до 4 ч. на ден

Ако майката или бащата на децата са безработни, те трябва да започнат работа до четири месеца след одобрение по програмата.

Кандидатстването става в бюрата по труда по настоящ или постоянен адрес, като повече информация за условията и необходимите документи може да се намерят на адрес: https://www.az.government.bg/pages/roditeli-v-zaetost/.