Жажда мъчи всяко лято хората в кюстендилското село Усойка. Те до такава степен са се отчаяли, че дори палят свещи в местния параклис и се молят за решението на проблема.

От дълги години няма вода в селото, оплакаха се протестиращи граждани и обясниха като работят на полето, се мият с кофи.

Има изграден резервоар, който би трябвало да реши проблема, но жителите твърдят, че водата от него не може да се пие, защото тя не е питейна, а е от реката и мирише на риба.


Самите хора се обвиняват помежду си, че една от причините да няма вода е, че някои непрекъснато си поливат градините.

Кметът на селото Красимир Николов заяви, че жителите са раздвоени, защото в по-голямата част от селото има вода, но на по-високите места водата на моменти спира. По думите му са започнали да спират водата от 22.00 часа до 6.00 сутринта. Кметът се надява, че по този начин нещата ще се потушат.

Кметът на община Бобошево съобщи, че днес ще бъде пусната изцяло да работи новоизградената помпена станция, която се намира на края на село Усойка в руслото на река Джерман. Той подчерта, че за да бъде одобрена тази вода за питейна са минали всички необходими изследвания и проби от екоминистерството, от Кюстендилска вода и всички заинтересовани институции.

Опасенията на хората, че водата не става за питейни нужди не отговаря на истината, категоричен е кметът. "Аз вярвам на институциите”, каза кметът и допълни:

"Водата, която осигурява предприятието ”Кюстендилска вода”, към което ние сме членове, към тази асоциация, осигурява питейна вода. Тази вода със закон е забранена за ползване за поливни нужди. Човек, който иска да полива, обикновено си създава кладенец, разбира се, ако природата му позволи да има вода в неговия имот. И с този кладенец би трябвало да си полива водата, не с питейната вода”.

Кметът съобщи, че новата помпа дава по 7,5 литра в секунда, което прави 25 00 литра на денонощие. За 400 или 500 жители е предостатъчно за питейни нужди. По думите му това количество е достатъчно да покрие питейните нужди на 400 – 500 души, колкото са жителите на селото.

Жителите на селото обаче твърдят, че водата е мръсна, не става за пиене и това, което кметът казва не е вярно.

Водата е качествена, ХЕИ я проверява всеки месец, категоричен беше представител на ВиК-Кюстендил.