Жителите на популярното сред туристите ловешко село Стефаново близо половин година се оплакват от липса на улици и разбити пътища. Все още се чака изплащането на средства след пороя, който унищожи инфраструктурата в населеното място в началото на юни, съобщава БТА.

Стефаново е архитектурен резерват от 1982 г. и има около 100 паметника на културата от началото и средата на XIX век. След снимането на няколко филма през последните години селото става все по-посещавана туристическа дестинация както от българи, така и от чужденци.

Проливният дъжд от 2 юни обаче засегнал много сериозно именно района на резервата. „След 2 юни, когато паднаха над 100 литра на кв. метър дъжд, поради наклона на улиците, бяха изнесени много от тях до основи. На места имаше близо метър дупки”, разказа пред агенцията кметският наместник Иван Джуров.

Комисия е оценила щетите на 75 000 лв. Има отправено искане до Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към МС и се очаква отпускане на средства. От Община Ловеч съобщиха за БТА, че средствата все още не са постъпили.