Стотици служители на МВР, надзиратели в затвора и военни от цялата страна- на протест в София. Причината- подготвяното решение за отнемане на ранното им пенсиониране.

Тъй като нямат право на ефективна стачка, униформените изразиха шумно своето несъгласие с готвената пенсионна реформа и липса на прозрачност и диалог с експертите, които подготвят тези промени. Протестиращите поискаха отново оставката на социалния министър, защото са обидени от квалификации на Йордан Христосков по техен адрес.

Думите му, че са „комични”, дадоха повод на протестиращите да сложат червени носове като на клоуните.

Симона работи в Гранична полиция, не е оперативен служител. И нейните искания не се различават от тези на колегите й: „Към момента това, което искат да направят засяга абсолютно всички служители. Нека не забравяме, че такива като мен, в администрацията сме там, защото ги има останалите колеги”.

А останалите колеги са хора като Драгомир Краев, пенсиониран полицай, със 22 години стаж: „Няма полицаи който да не е премръзнал, да е наспан и да е без стрес. Няма такъв полицаи, това са трите основни фактора , които винаги тежат на полицая

Бившият полицай признава, че с прехвърлянето на 40-тте службата започва да тежи. И при една гонка на пътя например, само натрупаният опит не стига  

Средната възраст за пенсиониране в системата сега е 50 години. За сравнение, при категориите извън тежкия труд пенсионирането става около 60-тата година.

От социалното министерство и днес потвърдиха, че в крайна сметка решението ще е на следваща власт. И че експертите в съвета ще настояват, ако ранното пенсиониране бъде премахнато то да има преходен период от 3 или 5 години, в който пенсионирането да става по старите правила.