Избирателни секции за референдума в Турция през април ще има и у нас.

С вербална нота турската страна е поискала да се гласува в дипломатическите и консулските представителства в София, Пловдив и Бургас.

Българската страна е дала зелена светлина за разкриването на секциите.  

Гюнай Шуаип от Кърджали няма да гласува. Компютърният специалист е запознат с референдума. "Той е важен не само за Турция, но и за цялата балканска карта”, смята той.

От правото му на глас ще го откаже не мотивацията, а отдалечеността на секцията – най-близката  е на 100 километра, в турското консулството в Пловдив.

„Ако е в същия избирателен район, в същата избирателна секция, в която гласувам, можеше да упражня вота си, но в случая не виждам никаква причина да ходя да гласувам специално до друг град”, казва Гюнай.

Вицепремиерът Стефан Янев не очаква напрежение около референдума, далеч сме и от случващото се в други европейски градове заради агитация. 

У нас ще се гласува на 7, 8 и 9 април, малко по-рано от официалната дата на допитването в Турция - 16 април. Право на глас имат всички сънародници с  двойно гражданство, но те трябва да са подали предварително заявление, както и турските граждани, които са у нас.