В Седмицата на коледния дух продължаваме с историите за хората, променили съдбата на другите. През лятото ви разказахме за Иван – млад мъж, който след като губи жилището и семейството си, остава на улицата.

Той живее година и половина на пазара в „Младост” 1, докато журналистът Милена Илиева-Момчилова не го открива и повежда битката за спасяването му, която продължава година и половина.

Днес Милена е категорична, че с упорство и много натиск нещата се случват.

„Не съм го приела като лична кауза. Това беше инстинкт. Аз съм журналист и знам към кого да се обърна, използвах и лично контакти и доста упорито тормозех всички институции. За да се случи нещо, очевидно трябва да оказваш натиск, на принципа на китайската капка – повтаряш, подсещаш”, заяви тя.

„След като разбрах за случая с Иван, половин година разговори със социалните не бяха от никакво значение. След което вече се обърнах към прокуратурата, защото разбрах, че законът за здравето дава такава възможност – ако човек си причинява вреда и застрашава живота си, може да бъде прибран за принудително лечение. Тогава вече институциите се задействаха”, припомни Милена в предаването „Тази сутрин” по bTV.

След като прокуратурата даде старт на цялата спасителна акция, битката продължaва още 10 месеца.

„Ако оцелееше тази зима при минус 20, щяха да му бъдат ампутирани крайниците. Той беше изключително зле. Освен това имаше психически проблем, който се беше отключил. Да не говорим за състоянието интелектуален дефицит. Беше шест месеца на лечение в центъра за психично здраве”, отбеляза Милена.

По думите ѝ Иван е настанен в защитено жилище с големи трудности. „Социалните искаха да го изпратят в дом. Изпратиха го в Подгумер, където беше ужасно. Там има много тежки случаи и Иван щеше да се влоши.

С лични контакти го уредихме в защитено жилище. Няма места в защитените жилища, тъй като броят им в България е изключително ограничен. Ако Иван трябваше да чака, може би след 30-40 г. щеше да има шанс да влезе в защитено жилище”, посочи Милена.

Снимка: Ладислав Цветков

Тя е категорична, че институциите трябва да полагат грижи за хора като Иван. „Той е физически здрав, може да работи и ако държавата вземе това присърце, тези хора биха били полезни”, подчерта тя.

Иван започна работа, но в началото на декември договорът му е бил прекратен. Сега му търсим работа, защото той е с ТЕЛК и пенсия от 130 лв., посочи Милена.

„Не се чувствам герой. Мислех си че в момента, в който Иван бъде прибран за лечение, нещата ще се оправят, институциите ще си поемат функциите, но това не се случи и следваше проблем след проблем, който трябваше да бъде решаван”, обобщи тя.