Пет линейки на Спешна помощ докараха до ГКПП „Калотина“ 7 деца от пострадалите при катастрофата на сръбски автобус снощи на магистрала „Тракия“. По-рано две от децата бяха откарани в „Пирогов“.

Д-р Георги Деянов, зам.-директор на Спешна помощ, каза за bTV, че транспортирането е преминало добре. Организирали са се от сутринта, свикали са екипите, отишли са до Стара Загора, където са ги чакали полицаи, за да ги ескортират. Децата са били на колички, качили са ги в линейките и са им осигурили вода.

По думите на д-р Деянов, децата са добре физически, самите травми не са толкова тежки. Те обаче са много уплашени и стресирани, което винаги се отразява на общото състояние.  

Едното дете е било с майка си в линейката. Децата ще бъдат закарани в болница, където ще бъдат прегледани отново. Част от лекарите са прекъснали отпуска си, а други са били почивка, но са се отзовали, за да помогнат.

Малко след 14 ч. от УМБАЛ в Стара Загора към ГПУ-Калотина тръгна ескорт на специализираните автомобили с част от децата – малолетни и непълнолетни. Минути  след 17 ч. реаномобилите преминаха през ГПУ-„Калотина“ в посока Сърбия.

Комисар Петър Джигов, началник на граничния пункт, обясни, че още снощи е създадена организация близките да бъдат пропуснати у нас по най-бързия начин, за да бъдат заедно със своите пострадали деца. Със съдействието на ГДНП е създадена организация линейките да бъдат ескортирани и пропуснати по т.нар. свободен коридор, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Целта ни бе първо да транспортираме най-малките пътници в автобуса. Те бяха предадени на границата на сръбските власти, за да стигнат до домовете си. Когато приключат процесуално-следствените действия и пълнолетните ще бъдат ескортирани до границата по същия начин, уточни министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

По т.нар. свободен коридор в 18:15 ч. преминаха и 10 автомобила със семейства, пропуснати снощи да приберат децата си, които не са пострадали от инцидента на АМ „Тракия“. Превозните средства също бяха ескортирани от полиция.