Седем каскадни язовира са със скъсани стени в Бургаска област. Четири са в Община Бургас, един в Айтос и два в Община Карнобат. Направени са актове на техните стопани и са издадени предписания, съобщи областният управител на Бургаска област Вълчо Чолаков. Той разясни, че язовирите са под 50 000 кубика, не са включени в списъка с опасните водни хранилища, тъй като не могат да създадат голяма приливна вълна.

Няма опасност от преливане на двата големи язовира в селата Ясна поляна и Ново Паничарево, състоянието им към момента е добро.

Има образувани свлачища от кал по автомагистрала "Тракия", но те не затрудняват движението. Районите са почистват.

Остава ограничено движението по пътя Бургас - Средец, в участъка на село Черни връх, преди село Константиново. Там асфалтовата конструкция е силно нарушена, пътят се почиства от паднали дървета. Затворени за движение са пътищата Братово - Полски извор, квартал "Долно Езерово"- Братово.

Десетки са наводнените къщи от обилните дъждове в Бургаско. Екипи описват щетите по домовете. Пет са селищата без електричество към 13 часа.

В най-засегнатите от дъждовете райони има полицейски патрули и те ще дежурят там, докато е необходимо, каза директорът на ОД на МВР-Бургас комисар Калоян Калоянов. Той информира, че е образувано досъдебно производство за загиналите от наводненията в Бургаско.

Установена самоличността на загиналите. Към момента те са трима, един човек се издирва.

В Община Царево река Велека е преляла. Жителите на пострадалите села там са евакуирани навреме. Няма пострадали хора.

На брифинга присъства и Николай Николов, директор на националната служба "Пожарна безопасност и защита на населението". Тук съм по разпореждане на премиера Бойко Борисов да окажа съдействие на кметовете на общини и на областния управител, добави той.