Седем лица са обвинени за участие в организирана престъпна група за незаконен трафик на мигранти от Турция, подпомагане на пребиваването им в България и нелегалното им извеждане в Сърбия.

Групата е съществувала от началото на 2016 г. до 17 октомври 2017 г., когато участниците са задържани, съобщиха от прокуратурата.

Престъпната дейност ръководели двама братовчеди иракчани, единият от които има и българско гражданство.

Двама от групата са родени в София, но са със сирийски произход. Най-довереният на ръководителите отговарял за превеждането на групи нелегални мигранти от Турция в България, като организирал логистиката по транспорта.

Той посочвал човек от групата, който да определи маршрута, осигурявал пред всеки микробус с нелегални пътници пилотна кола, която да предупреждава за полиция на пътя.

Той имал задачата да контролира и извеждането на мигрантите в Сърбия. Крайната дестинация бил хотел на около 5 км от Белград, откъдето чужденците били превозвани с таксита.

След успешна „доставка“, ръководителите на групата докладвали чрез интернет приложения на свои турски „колеги“. От тях получавали информация за сумата, която ще им бъде платена, както и код за получаването й в България от непознати лица по системата Хавала.

За всеки преведен човек в Белград групата получавала по 950 евро. Част от парите се разпределяли между шофьорите превозвачи, каналджиите, които превеждали мигрантите през границите, както и собствениците на къщи в столичните квартали „Модерно предградие“, „Бакърена фабрика“ и „Факултета“, където мигрантите били приютявани за кратко.